Monogami – Er det virkelig godt for os?

Sidste år foretog klummeskribent Ross Douthat fra The New York Times noget af en forudsigelse omkring fremtidens ægteskaber i USA. I henhold til undersøgelser, der viser amerikanernes øgede accept af åbne forhold, mener han, at polygame ægteskaber meget vel kan være lovlige I 2040.

Hvad svarer dette til i antal? Antallet af folk som indrømmer, at de anser polygami for et moralsk valg mht. livsstil er fordoblet i forhold til hvad det var i 2001. Dengang havde kun 7 % af amerikanerne det på denne måde - nu er det vokset til 16 % i løbet af de sidste 15 år.

Selvfølgelig virker det langt ude for nogen, hvis der er udsigt til, at polygame ægteskaber bliver lovlige i Amerika, men i mange lande er det allerede en realitet. I 57 ud af næsten 200 lande er det lovligt for folk at gifte sig med flere partnere. Polygame ægteskaber er lovlige i lande såsom Egypten, Kenya, Libyen, Afghanistan, Indonesien, Indien, og Kuwait.

utro kone

Vestlige værdier versus naturens orden?

Vile det give mening at gøre polygami til en del af den vestlige kultur? Imens nogen sandsynligvis aldrig vil acceptere det, er der måske grobund for flere åbne forhold i betragtning af, hvor mange ægteskaber, der ender i skilsmisse. Omkring halvdelen af alle ægteskaber i Vesten ender i skilsmisse, og dét at have sex med andre partnere, anses som den hyppigste årsag til utroskab (målt på flere forskellige kulturer). Undersøgelser har også vist, at mellem 20 og 60 procent af ægtefolk vil have udenomssex mindst én gang. Selvfølgelig anses antallet endda at være højere, da respondenterne forventes at negligere deres sidespring. Utroskab er anset for værende moralsk forkasteligt af mange, men skal det virkelig være sådan? Mange studier henover årene har konkluderet, at der i den menneskelige adfærd ligger en naturlig tilbøjelighed til at have flere partnere. Således er der også den opdagelse, at kvinders tendens til at støje ekstra meget under samleje er for at tiltrække potentielle partnere. Det er selvfølgelig ubevidst, men hvis det er sandt, hjælper det også med at forklare teorien om, at mennesker ikke er designet til at være monogame.

Der er også beviser for, at mængden af mænds sperm øges, når de har været væk fra deres partner, hvilket indikerer en naturlig tilbøjelighed til at sprede sædceller til flere forskellige partnere.

Kan affærer styrke langvarige parforhold?

Hvis det er meningen at vi på et genetisk (og måske dybfæstet psykologisk) plan, skal have adskillige partnere, er den bedste måde måske at have en affære for at få tilfredsstillet seksuelle behov uden at forlade sin partner. I et nært forhold har samleje vist sig at blive mindre og mindre vigtig, idet følelsesmæssig intimitet erstatter fysisk intimitet.

Hvis den ene partner i ægteskabet har et højere sexdrive end den anden, kan mangel på sex nemt føre til vrede og frustration, som i værste konsekvens kan føre til, at ægteskabet slutter.

Ved at have en affære med en eller flere partnere, kan den ægtefælle, der har en større appetit få styret deres lyster uden for ægteskabet. Det vil give dem den fysiske forbindelse, som de har brug for og give dem mulighed for at fokusere på den følelsesmæssige berigelse de får med deres ægtefælle. Med det i tankerne, kan udenomssex meget vel blive løsningen for mennesker, der har en stor appetit, og gerne vil forblive glad i et forpligtende ægteskab. I stedet for at lade deres behov stige og stige i et forhold uden fysisk intimitet overhovedet, er det et logisk valg at de får afløb for de basale behov et andet sted – og inden at separation og en potentiel dyr skilsmisse bliver uundgåelig.

I de vestlige samfund som helhed trækker man en meget fin linje mellem seksuelt behov og følelsesmæssig lykke. Samleje er, selvfølgelig, en fysisk akt som letter spænding, frigiver endorfiner og træner hele kroppen. Følelsesmæssig intimitet er meget dybere og mere kompleks. Det er muligt for den ene at eksistere uden den anden.

At acceptere dette faktum og acceptere ideen om at monogami måske ikke er forenelig med vores mentale, fysiske og følelsesmæssige indstilling kan meget vel være løsningen for mange ulykkelige forhold.